یکی از ابزارهایی که در منزل و محیط کار ضروری است، چکش است. از چکش برای ضربه زدن به دیوار، فلزات، چوب و کارهای میخکوبی استفاده می شود. همچنین چکش برای صاف کردن یا خم نمودن کار ساخته شده از فلز استفاده می شود. علاوه بر این از چکش، برای کارهای پرچین، براده برداری و آهنگری نیز استفاده می شود.
چکش در منزل نیز کاربرد دارد. طبقه بندی چکش ها بر اساس شکل سری، وزن، ابعاد و جنس سری آنها انجام می شود. در کارگاه ها و سایر مکان ها معمولاً از انواع چکش های به شرح زیر استفاده می شود.
انواع چکش
چکش های دستی بر اساس کاربردشان انواع مختلفی دارند که به شرح زیر است.
با توجه به انواع استاندارد چکش
1- چکش دستی
این نوع چکش ها از فولاد ریخته گری شده و از فولاد کربن ساخته شده اند. کفه و صورت آنها سفت و ظریف کاری شده است . بدنه وسط نرم بوده و در یک انتهای بدنه، صورت و کفه ساخته شده است.
اجزای چکش دستی
یک سوراخ بیضی شکل در بدنه ایجاد می شود که دستگیره در آن تعبیه می شود. سوراخ تا حدودی بزرگ بوده و خطر شل شدن و بیرون آمدن دسته وجود ندارد. طول چکش به وزن آن بستگی دارد.
در چکش های سنگین از دسته های بلند استفاده می شود. برخلاف چکش های سبک ، از دسته کوتاه تری استفاده می شود. در چکش های دستی از دسته 8 تا 12 استفاده می شود. طبق استاندارد، دسته های مورد استفاده برای علامت گذاری و غیره دارای وزن 0.11 تا 0.33 کیلوگرم هستند.
در کارگاه ها، چکش های استفاده شده به طور معمول 0.33 تا 0.45 کیلوگرم وزن دارند. چکش های سنگین 0.91 کیلوگرم وزن دارند.
2- چکش سرگرد
این نوع چکش ها بیشتر در کارگاه ها کاربرد دارند. در یک سر این چکش گلوله ای، یک وجه ساده و در سر دیگر، یک صفحه 3/4 مانند یک توپ گرد ساخته شده است. سر آن از جنس فولاد آلیاژی یا فولاد کربنی است.
کاربرد چکش سرگرد
برای تنظیم پرچ استفاده می شود. همچنین برای ضربه زدن و خم کردن به فلز استفاده می شود. این نوع چکش وزن آن بین 0.11 تا 0.91 کیلوگرم است.
3- پتک
از پتک برای کارهای سنگین استفاده میشود. برای انجام کارهای تخریبی یا کندن سطوح مقاوم و شکستن بتن استفاده می شود. وزن این نوع چکشها بیشتر از 6 کیلوگرم است و دسته آن برای راحتی بیشتر و ایجاد بهتر نیروی گشتاور، بلند طراحی شده است. پتک را باید با دو دست نگه داشت و برای تأثیر بیشتر، حرکت آن باید مثل تبر باشد.
4- چکش دو پنجه ای (چکش دو شاخ)
چکش های دو پنجه ای، انواع خاصی از چکش ها هستند. در یک سر این چکش، صورت گرد ساخته شده و در سر دیگر، شیشه آن به سمت دسته متمایل شده است.در مرکز آن یک شکاف بریده شده است که با کمک آن میخ ها و غیره را می توان به راحتی بیرون آورد.
کاربرد چکش دو شاخ
این چکش به طور معمول توسط نجاران در تجارت نجاری استفاده می شود.
5- پتک دو سر تخت (Club Hammer)
این چکش به چکش پرچی نیز مشهور است. این ابزار دارای سر کوچک و دو وجهی است که شبیه به پتک است دو سر آن تخت است.
کاربرد پتک دو سر تخت
برای کوبیدن مقار و میخ هم چنین برای ساخت اسکنه فولادی و سنگ تراشی و همچنین کارهای سبک کاربرد دارد. توجه داشته باشید وزن پتک دو سر تخت نسبت به پتک کمتر بوده و نمیتوان از آن برای انجام کارهای سنگین استفاده کرد.
6- چکش لاستیکی
این رایج ترین نوع چکش است، دارای سر لاستیکی است که امکان ضربه نرم را فراهم می کند. آنها در ورق فلز ، نجاری، و پر کردن استفاده می شود. یک پتک لاستیکی به اندازه ای نرم است که بدون آسیب رساندن عمل می کند.
انواع خاص چکش
احتمالاً یکی از این چکش ها را تا به حال ندیده اید. برای بسیاری از مشاغل خاص استفاده می شود و معمولاً در فروشگاه های سخت افزاری برای مصارف عمومی یافت نمی شود. برخی از این چکش ها به جز تفاوت در وزن، اندازه یا شکل، شبیه چکش های رایج تر هستند.
1- چکش برنجی
چکش برنجی از یک دو سر نازک و استوانه ای تشکیل شده است که برای کوبیدن پین های فولادی بدون شکستن سطح طراحی شده است. هم در شرکت های ماشین سازی و هم در نجاری یافت می شود.
2- چکش آهنگری
چکش آهنگر نوعی پتک است که سر دیگر چکش کمی گرد است. برای شکل دادن به فولاد داغ قرمز استفاده می شود.
3- Blocking hammer
در یک طرف این چکش سر صاف مربع و در طرف دیگر سر استوانه ای شکل. این چکش که معمولاً آهنگرها از آن استفاده می کنند. می توان از آن برای شکل دادن به فلز روی بلوک استفاده کرد.
4- چکش برق دو شاخ
این نوع چکش پنجه ای دارای یک گردن کشیده روی سر است. این به برقکار اجازه می دهد تا میخ های سخت تعبیه شده را به راحتی در بیاورد.
5- چکش آجری
چکش آجری دارای پنجه ای است که سر باریک آن قادر است آجرها را بشکند. این باعث می شود که چکش در پروژه های آجرسازی و سنگ تراشی بسیار مفید باشد. به عنوان چکش سنگ تراشی نیز شناخته می شود.
6- چکش سر صاف
نوعی دیگر از چکش، کش سر صاف است در صنایع فلزی کاربرد دارد و از آن برای فرم و شکل دادن به فلز استفاده می شود. چکش های سرصاف دست چوبی وزن کمتری نسبت به چکش های سرصاف دسته فلزی دارند در طولانی مدت دست کاربر را کمتر خسته می کنند.
7- چکش دیوار خشک
این یک نوع چکش است، دارای انتهای بسیار متمایز است که دقیقاً با یک هاشور با یک بریدگی پایین مطابقت دارد.از بریدگی برای ثابت نگه داشتن میخ ها بدون شکستن کاغذ دیواری استفاده می شود.
سر این چکش حالتی تبر شکل دارد که برای سوراخ، بریدن و شکاف دادن روی دیوار خشک جهت پیدا کردن لولههای آب برای ترمیم نشتی آب استفاده خواهد شد. همچنین از قسمت صاف این چکش میتوان برای کوبیدن میخ استفاده نمود.
8- Chasing hammer
این یک نوع چکش از یک دسته انتهایی پیازی، سر گرد و یک سنجاق کوتاه و گرد تشکیل شده است. این عمدتا برای شکل دادن به فلز جواهرات استفاده می شود.
9- چکش مهندسی
چکش مهندسی برای تعمیر لکوموتیو استفاده می شود و دارای سر گرد با پین ضربدری است. به این نوع چکش، چکشهای گلوله سنگین و چکشهایی که دارای سر گرد هستند نیز می گویند.
10- چکش هاچت (Hatchet Hammer)
چکش هچت دارای تیغه ای است. برای کارهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. از این رو، این چکش برای ابزار ضروری و مناسب است.
11- چکش مکانیکی
این چکش از یک سر مسطح به همراه قالب مخروطی تشکیل شده است. آنها برای از بین بردن فرورفتگی در پانل ماشین استفاده می شوند. همچنین به عنوان چکش مکانیک بدنه شناخته می شود.
12- چکش برقی
برای انجام کارهای سنگین آهنگری، خمکاری و … در آهنگری از این چکش ها استفاده می شود.
این ها چکش های معمولی نیستند بلکه ماشین های سنگینی هستند که در شکل نشان داده شده است. این چکش های قدرتی، چکش های برقی یا پنوماتیکی هستند. کار با این چکش ها راحت است و در زمان صرفه جویی می کنند.
13- چکش جوش
چکش جوش از یک اسکنه گرد در یک انتها و یک نوک عمودی در سمت دیگر تشکیل شده است.
دسته این چکش دارای طرح مارپیچی است که شبیه فنر است. این به پخش گرما کمک می کند، در حالی که چکش خود سرباره (پوسته های که حین جوشکاری به وجود می آیند) را از نقاط جوش پس از اینکه مهره جوش باید امکان خنک شدن داشته باشد را پاک می کند. چکش جوشکاری برای کارها جوشکاری کاربرد دارد.
14- چکش راک (چکش زمین شناسی)
چکش زمین شناسی که به آن چکش راک نیز می گویند اندازه آن کوچک است، از یک سر صاف و اسکنه یا میخ در پشت تشکیل شده است. در زمین شناسی و کاوش های تاریخی برای شکستن سنگ های کوچک استفاده می شود.این چکش برای شکافتن سنگ های نرم، از بین بردن پوشش گیاهی و ایجاد سوراخ های کوچک استفاده می شود.
15- چکش نرم
برای کارهایی استفاده می شود که نباید سطح آن ها صدمه ببیند، از چکش های نرم از چوب، پلاستیک، برنج، مس یا آلومینیوم ساخته شده اند.
چکش ساخته شده از چوب را پتک می گویند. برخی از چکش های پلاستیکی یا نایلونی به گونه ای ساخته می شوند که از داخل آن ها از آهن ساخته شده اند. در دو طرف آنها کلاهکی از پلاستیک یا نایلون دارند. به این چکش ها، چکش های مخفی می گویند.
16- چکش جرم گیری
این چکش از یک سر معمولی به همراه یک اسکنه عمودی و پیک تشکیل شده است که از این چکش ها برای حذف رسوب، زنگ زدگی و انواع پوشش های سخت شده از دیگ ها و سطوح دیگر استفاده می شود.
17- چکش آهنگری دو رو
از این نوع چکش بیشتر برای کارهای آهنگری استفاده می شود. در هر دو انتهای آن، وجه های شیشه ای مشابه ساخته شده است.این چکش دو رو است.
نکاتی که باید هنگام استفاده از چکش رعایت کنید
روی دسته چکش نباید روغن، گریس یا هر ماده روغنی دیگری باشد و در صورت وجود باید به خوبی تمیز شود.
دسته چکش باید ساده باشد زیرا می تواند باعث ایجاد جوش در کف دست شود.
دسته چکش باید سفت نگه داشته شود در غیر این صورت با شل بودن، دسته چکش خارج می شود و ممکن است باعث حادثه شود.
دسته چکش باید همیشه از انتهای آن گرفته شود زیرا باعث صرفه جویی در انرژی می شود.
باید با توجه به نوع کار چکش مناسب را انتخاب کنیم.
جمع بندی
همانطور که می دانید چکش ابزاری است که برای ضربه زدن به فلزات یا بتن و غیره استفاده می شود. در هر صنعتی انواع مختلفی از چکش وجود دارد. که در آن برخی با توجه به کاربردشان استاندارد و خاص هستند. شما می توانید چکش مورد نیاز خود را با توجه به نوع کار انتخاب و تهیه کنید.